2012 – NM Referat

Referat NM i brukshund 9-11.august i Botngård i Sør-Trøndelag

Nytt av året er at NM går på fredag og lørdag, ikke lørdag og søndag som tidligere. Arrangør, Fosen Brukshundklubb, og NBF trodde ikke det skulle skape problemer for deltakere eller arrangør. Det gjør at alle kan slappe av mer på banketten lørdag kveld. Det kreves en masse dommere for å dele ut poengene som deltakerne skal ha. Dommerne i årets NM var: Knut Oskarsen-overdommer-, Geir Land, Geir Larsen, Ellinor Antonsen, Torgeir Rui, Harald Grøndahl og Tor Tetlie. Sistnevnte måtte steppe inn for Johnny Knutsen som hadde blitt syk.

Torsdag var det oppmøte på Bjugn Travarena kl. 17.00. Der tok leder i Fosen BHK, Tor Sakariassen, ordet og ønsket alle deltakere, dommere og funksjonærer velkommen. Så ble ordet gitt til ordfører i Bjugn Kommune, Arnfinn Astad, som holdt en tale og foretok den offisielle åpningen av NM 2012. Deretter fikk leder NBF, Bjørnar Strand, ordet. Han avsluttet med å ønske alle lykke til og måtte den beste vinne.

Etter alle talene ble det foretatt innregistrering av deltakere, mens dommerne hadde møte. Etter innregistreringen fikk vi sett prøvehund. Det var Rune Gjølgasæther med hunden Ask som demonstrerte. Denne ekvipasjen er nok å se på NM neste år. Kommandant på krykker var Lidvard Auflem fra Nidaros BHK.

Når prøvehunden hadde vist alle øvelsene trakk vi inn i klubbhuset igjen for å foreta trekking av startrekkefølge på runderingen. Nå begynte det å anes en hvis spenning i luften. Hvem trekker nummer en o.s.v. Deltakerne tok hver sin termokopp som det sto NM 2012 på. Oppi koppene lå startnumrene. Slik fikk deltakerne et minne fra stevnet.

Så var det klart for kammerataften. Det ble servert sodd og deltakere, dommere og funksjonærer koste seg før det ble tatt kveld før en lang dag i skogen på fredag.

Fredag morgen kl 07.00 startet vi med fellesdekk. Den ble delt i to slik at dommerne hadde sjans til å se alle hundene. Like etter var det klart for første ekvipasje i runderingen.  Arrangørene hadde lagt alle øvelsene rundt travbanen slik at det var 5 minutter å gå fra lydighetsbanen og ut til runderingsløypa eller feltet. Dette ble godt mottatt fra deltakere og publikum. Ingen var avhengig av bilen. Dette gjorde også at det ble mange tilskuere på lydigheten, da deltakerne satt og ventet der i stedet for å sitte på en sekk i skogen. Det skapte en bra ramme med applaus under lydigheten.

Runderingsløypa bestod hovedsakelig av åpen myr med masse tuer. Med så masse regn som vi har hatt de siste ukene og regnet pisket også denne dagen, gjorde det løypa veldig tung. Fikk kommentar fra flere deltakere at denne løypa krevde god kondis på hundene. Midtlinjen var en oppgruset hestevei så det ble tillatt med et stort antall tilskuere. Første figurant lå på ca. 250 meter ved en liten berghylle. Nr to lå ca 50 meter etterpå på motsatt side. Siste figurant lå helt under 400 metersmerket helt ut på 50 meter. P. g.a. vindforholdene var de to siste vanskelig å lokalisere for hundene. Etter at 5 hunder var ferdige hadde ikke figurant nummer to blitt funnet ennå. Men er det NM skal det skilles ut hvem som er best. I og med at løypa var så åpen fikk dommerne sett hundene hele tiden. Det ga ekstra til de som hadde systemet i orden.  Gratulerer Tom Larsen med riesensnauzeren Ryssbergets R-Jerry med beste rundering.

Feltet lå på en bergknaus bak lydighetsbanen. Litt myr og en skrent på ca. 2,5 meters høyde midt i feltet. Dette var krevende og ikke mange hunder fant alle gjenstandene på fredag. Men moro var det å se på hvordan hundene jobbet seg rundt bergskrenten. Fem ekvipasjer fikk karakter null i feltet. Beste felt fikk Kari Hansen med hunden Duckpond Wild Gold. Gratulerer

Lydigheten foregikk på gressbanen til Fosen BHK. Den er ca 2500 kvadrat stor og klubbhuset med veranda ligger kloss inntil. Det skapte god stemning med publikum så nære. Kommandant Lidvard på krykker gjorde en kjempejobb med å kommandere 15 deltakere gjennom dagen. Deltakerne gjorde det også godt. Mange fine poengsummer denne dagen. Hege Shea Bakke med hunden Ytrelia`s Yatzy fikk beste lydighet. Gratulerer.
Kl. 17.15 var siste hund ferdig og deltakere, dommere og funksjonærer kunne ta en velfortjent pust etter en lang dag i regnet. Fredag kveld var det ikke noe organisert sammenkomst. Deltakerne fikk fri til å forberede seg til dag to. Undertegnede, noen funksjonærer og dommerne tok oss en middag på restaurant før vi tok tidlig kveld.

Lørdag morgen kl. 07.45 var det trekking av startrekkefølge på spor før fellesdekk kl. 07.00. Sporene lå langs veien forbi skistadion en ca. 10 minutters kjøretur. Ca halvparten startet med spor, resten startet med felt. Værgudene var ikke med oss i dag heller. Kuling og regn. Feltet var i dag flyttet opp på fjelltoppen bak lydighetsbanen. Der blåste det heftig og regnet pisket i ansiktet. Feltet ga ikke like mange utfordringer i terrenget i dag som i går, men vinden gjorde det vanskelig nok. Litt spesielt syn kommenterte enkelte da de kom opp til feltet.  Vinden, regnet og publikum stod på motsatt side av grunnlinjen gjorde at enkelte følte presset komme sigende. Av 15 ekvipasjer var det ingen som plukket alle fire gjenstandene i dag. En ekvipasje fikk null. Beste felt i dag ble Finn Hugo Øien med hunden Hyper.

På sporoppsøkene gikk det både og. Noen bakspor og noen fikk fullt hus. På sporene gikk det ikke så bra for enkelte. Vanskelig å finne pinnene i enkelte spor. Sporterrenget varierte fra nakent berg til gress og lyng ca. en meter høyt. Da er ikke forholdene enkle med tanke på vind og regn. Ingen gikk av sporene og vi fikk derfor ikke bruk for reservesporene heldigvis.

Lydigheten gikk med ny kommandant i dag. Lidvard måtte takke nei da foten hadde forverret seg med de belastningene han fikk i går. Undertegnede tok derfor over kommanderingen slik at Lidvard skulle slippe. Lydigheten ble delt i to grupper, og den siste gikk etter at alt det andre var ferdig. Skal si det var moro å kommandere når det er så mange tilskuere. Ekvipasjene ble kommandert rett mot verandaen med ca 50 tilskuere og kommandert helt om ca 2 meter før verandaen. Mange deltakere syntes det var spesielt å gå så nære publikum. Det skapte en meget god stemning på lydigheten når du virkelig hører en enorm applaus og ikke et klapp her og der som vi oftest er vant til. Dommerne kommenterte også at det var moro med så mye summing fra publikum. Litt slitsomt, men moro. Beste lydighet denne dagen fikk Andreas Haugland med hunden Kronvallarens I`m Amy.

Etter lydigheten ca 20 minutter forsinket ble det premieutdeling. Premieutdelingen startet med at leder Tor Sakariassen og stevneleder Bjørn Olsen takket alle funksjonærer og delte ut blomster til alle som hadde hjulpet til under arrangementet. Så ble dommerne kalt frem og takket og de fikk både blomster og plakket som minne fra NM på Fosen. Plakkettene ble delt ut med stormende jubel og klapp fra tribunen.

Så var vi kommet til selve premieutdelingen og kåring av Norgesmestere i rundering og spor. Først ut var utdelingen til runderingsgruppen. Se egen resultatliste for komplette plasseringer. Følgende kom på pallen:

Nr. 1:  og Norgesmester rundering: Hilde Nordli med hunden Grejaskogens Ayzo, Stovner Hundeklubb
Nr. 2: Kari Hansen med hunden Duckpond Wild Gold, Sarpsborg Hundeklubb
Nr. 3: Monica Tegler med hunden Tunevannets Izi, Sarpsborg Hundeklubb

Deltakere og vinnere fikk utdelt blomster, pokaler og fòrpremier sponset av Norgesfor Dalebakken.

Så var det sporgjengen sin tur. Følgende kom på pallen:

Nr. 1 og Norgesmester spor: Kari Hansen med hunden Duckpond Wild Gold, Sarpsborg Hundeklubb
Nr. 2: Monica Tegler med hunden Tunevannets Izi, Sarpsborg Hundeklubb
Nr. 3 : Gunhild Eriksen med hunden Ariens Y-Cross, Nidaros BHK

Deltakere og vinnere fikk utdelt blomster, pokaler og fòrpremier sponset av Felleskjøpet.

I tillegg til dette ble det delt ut bestemanspremier i alle kategorier.

Når premieutdelingen var ferdig hadde vi ca. tre timer til det var klart for bankett. Mange trådde til og pyntet lokalet slik at det skulle være klart til kvelds. Så ble det tid for en rask dusj før vi tok imot deltakere og arrangører. Banketten begynte kl. 20 med noen velvalgte ord fra Tor Sakariassen. Det ble servert helstekt gris med tilbehør. Etter maten holdt Geir Land en takketale for maten. Så tok vi en liten pause før det var duket for flere taler. Først ut var Undertegnede som takket de ansvarlige funksjonærer for lydighet, felt, rundering, spor og ikke minst matserveringen begge dager. De ble kalt opp og fikk utdelt hver sin kopp med NM 2012 på. Så fikk alle funksjonærer komme og ta hver sin kopp som minne fra NM 2012. Etter dette delte Turid Stavn ut Gullis Minnepokal. Den går til den ekvipasjen som har best rundering/felt. Vinneren i år ble Hilde Nordli og hun fikk den overrakt av Turid Stavn. Men vi var ikke ferdige med dette. Tor Sakariassen skulle dele ut en ærespris fra Fosen BHK. Den gikk til en person som har betydd mye for bruksen i Fosen. Han står på under treninger og er aldri vanskelig å be når det trengs hjelp. Tor overrakte prisen til Lidvard Auflem. Nå trodde alle det at talene var ferdige, men de ble lurt. Bjørnar Strand ville ha ordet. Først takket han arrangør for et vel gjennomført NM, så skulle han dele ut noen hederstegn. Først ut var undertegnede som fikk NBF`s hedertegn for sin innsats i Fosen BHK. Har sittet som leder i klubben i 16 år og vært med på det som har med dugnader og sporten å gjøre. Må si tårene presset da jeg stod der. Deretter var det Inger Faugstad sin tur. Hun fikk NBF`s hederstegn for sin innsats med kursene på Evje. Hun har snudd et underskudsprosjekt til overskudd. Da gjensto bare uttakelsen til NoM. De som skulle delta ble kalt opp og fikk sin applaus fra publikum.

Etter dette var det levende musikk og alle storkoste seg til de små timer. Vi mener at ved å flytte NM til fredag og lørdag har vi hevet NM flere hakk. Det å kunne avslutte med en sånn bankett og feire oss selv og ikke minst vinnerne er bare positivt. Som stevneleder vil jeg bare få takke for at Fosen BHK fikk anledning til å arrangere NM. Etter de tilbakemeldingene vi har fått kan det hende vi tar det ved en senere anledning også, hvem vet. Tusen Takk for denne gang.

Hilsen
Bjørn Olsen
referent