NM 2010 – Referat

Referat fra NM 2010

Da var NM 2010 for brukshunder gått over i historien og vi i arrangørklubben sitter igjen, slitne, men veldig fornøyde med at arrangementet gikk så greit.

Etter at det ble bestemt at Salten Brukshundklubb skulle få NM i år så har vi jobbet jevnt og trutt med å få alle detaljene på plass. Det sies at planlegginga er halve arbeidet, og det skal jeg skrive under på at det stemmer. Men uten gode hjelpere så hjelper det ikke hvor god en er til å planlegge.

Det er mye som skal klaffe på et sånt stort arrangement men når alle gjør den jobben de har sagt seg villig til å utføre så glir alt uten problemer.

Vi fikk ganske tidlig tak i øvingsledere til de forskjellige øvelsene mens å få tak i stevneleder var atskillig vanskeligere. Heldigvis har vi Vanja Elin Pedersen som alltid stiller opp. Så også denne gangen.

Søndag, en uke før sporkonkurransen, møttes sporansvarlig, Marit Sand Knutsen, opp i Sulitjelma med merkeband, ektemann med PC og GPSer, en gjeng frivillige og noen grønnkledde fra forsvaret for å merke sporoppsøk og spor. Det ble ytret noen saftige gloser inne i kratt og busker, myrer og skrenter og en enorm mengde mygg. Å merke 15 spor tar mer enn et par timer. Marit holdt på til langt utpå kvelden. Å avslutte før siste sporet var merket kom slett ikke på tale.

Mandag fikk vi siste deltaker på runderingen på plass og tirsdag gikk programmet i trykken.

Så braket det løst på fredag. Vi startet pent og pyntelig på formiddagen med å ordne lydighetsbanen. Øvingsledere LP, Rune Mattsson og Åse Åkerøy hadde planlagt banen nøye. Den ble målt og skrittet opp. Merket med spraymaling og kjegler. Her skulle ingenting overlates til tilfeldighetene. Det er da NM! Oddbjørg Mellingen bar stoler og bord til banketten. Mellom kl. 10 og 1230 ankom dommerne flyplassen i Bodø og Arild Djupvik og Johnny Knutsen hadde tatt oppgaven med å få fraktet disse til hotellet på Fauske.

Kl 14. startet dommermøtet. Der de fikk informasjon om programmet og hvordan vi hadde planlagt det hele. Da møtet var ferdig dro de ut for å inspisere terrenget.

Kl. 17 var det klart for den offisielle åpningen og deltakerne hadde fått beskjed om å møte opp nede i byen for å stille opp til parade. Vi hadde planlagt å få et korps til og spille noen taktfaste strofer for oss men det klarte vi ikke å ordne, så det måtte skrinlegges. Imidlertid stilte vi med balkongflagg og klubbens fane pluss at Bjørnar Strand hadde med NBF sin fane. Vi gikk fra brannstasjonen til Marmortorget der ordføreren i Fauske sto og ventet på oss. Vanja ønsket velkommen og overlot ordet til ordfører Odd Henriksen. Da han var ferdig fikk Bjørnar ordet og holdt en liten tale. Deretter dro vi opp til stadion der resten av kveldens program skulle foregå.

Kl 18 startet vi opp med innsjekk og kontroll av hundene. Vi hadde veterinær til stede som scannet ID og så på vaksinasjonsattester. Etter at det var ferdig og vi hadde fått samlet inn blåbøker og delt ut program kom Bjørnar bort og sa at tidsskjemaet for runderingen var alt for stramt. Da kjente jeg at stresset kom smygende. Heldigvis sa han at han kunne hjelpe oss med å lage et nytt.

Kl 19 fyrte vi på grillen og kamerataften gikk sin gang der nye og gamle konkurrenter fikk pratet om det som opptar dem aller mest.

Kl 20 trakk vi startrekkefølgen på runderingen og kl 2015 fikk vi se prøvehunden i aksjon. Det var Kari Dobakk og aussien Luna som fikk æren av å gå gjennom lydighetsprogrammet. Etterpå ble det noen justeringer av lydighetsbanen slik at den skulle være perfekt til dagen etter.

Lørdag morgen kl 0600 var vi på plass på Fauske stadion for å gjøre klar til frokost og fellesdekk.

14 hunder i fellesdekk er et vakkert syn. Deretter dro halvparten av deltakerne til Øynes der runderingen og feltsøket skulle avvikles. Lydighet og rundering startet kl 0800.

I sekretariatet satt vi, Beate Fossem og Else Johansen, og ventet på at resultatene skulle komme strømmende inn. Øvingslederne skulle ringe inn resultatene etter hvert. Vi hadde fått beskjed om at overdommer Ellinor Antonsen skulle være mye i sekretariatet for å følge med og sjekke at resultatene ble riktige. De tre siste NM hadde resultatene blitt feil regnet ut og vi skjønner jo at det er surt å bli utropt til norgesmester den ene dagen for så å miste tittelen neste dag på grunn av regnefeil. Men damen kom en tur tidlig på morgenen og dro ut for å titte på runderingen og feltsøket. Langt utpå dagen kom hun innom og lurte på hvordan det gikk. Vi kunne bare informere om at alt gikk som smurt. Vi hadde full kontroll og resultatene kom inn nesten fortløpende. Ellinor så at det gikk bra og hadde ikke noe å klage på. Vi hadde resultatservice på veggen utenfor slik at deltakerne kunne følge med på hvordan det gikk med konkurrentene. Kl 17 kom siste startende på runderingen inn igjen. Da hadde øvingslederene, Kjersti Dahl og Kari Dobakk, gått et ukjent antall kilometer opp og ned runderingsløypa. Vi fikk tilbud om å se Kari sine føtter men det avsto vi fra.

Banketten startet kl 19 og ca 50 mennesker benket seg rundt bordene inne i klubbhytta. Bjørnar holdt tale og delte ut NBFs hederstegn til Rune Mattson og Marit Sand Knutsen.

Søndag møtte vi også opp kl 0600. kl 0645 skulle rekkefølgen på sporstartene trekkes. Kl 0700 startet fellesdekken. Denne gangen ble den delt i to puljer. Første pulje skulle kjøre til Sulitjelma like etter og det tar ca 30 minutter fra Fauske opp til Fagerlia der første sporet lå. Første sporoppsøk startet kl 0800. I sekretariatet satt vi, som dagen før, og tok imot og skrev inn resultater. I tillegg gjorde vi klar papirene fra dagen før og skrev resultater i blåbøkene. Ellinor så vi ikke noe til før langt over lunsjtid. Hun hadde vært sammen med Kjersti i Sulitjelma og sett på sporoppsøk og felt.

Kl 14 var siste hunden ferdig med lydighetsprogrammet og norgesmester i spor skulle kåres. Jeg tror vi klarte å holde det hemmelig til premieutdelingen.

Vi fikk inn et par protester. Det gjaldt molteplukker med løs hund og en som hadde brukt for lang tid fordi hunden hadde plukket flere pinner enn den skulle. Ingen av protestene ble tatt til følge og reservesporene ble ikke tatt i bruk.

NM i bruks er et stort arrangement og vi er avhengig av mange hjelpere for å klare å få noe slikt i havn. Jeg sitter igjen med det inntrykket av at vi klarte det bra denne helga. I alle fall fikk vi tilbakemelding både fra Bjørnar og Ellinor om at arrangementet hadde gått knirkefritt og at de var fornøyd. En ting er sikkert: Det er kåret riktig Norgesmester både i spor og rundering.

Dommere i helga var:

Johnny Knutsen, Arvid Strømsvik, Terje Pedersen, Tor Tetli, Arild Djupvik og Kristoffer Modell

Overdommer: Ellinor Antonsen.

Jeg vil på vegne av NM-kommitèen og hovedstyret i SBHK rette en gedigen TAKK til dommerne, øvingslederne, sporleggerne, feltansvarlige, skriverne, figurantene, sekretariatet, følgebilene, altmuligmenneskene og ikke minst damen som styrte kantina alene hele helga. Ingen nevnt ingen glemt.

Om det blir NM i bruks i regi av Salten Brukshundklubb om 10 år er umulig å si akkurat nå, men om 9 år så har vi vel en viss peiling J

Else Johansen