NoM 2011 – Referat

Nordisk Mesterskap for brukshunder i Sverige 2011 “Norsk Storeslem”

Nordisk mesterskap for brukshunder ble i år arrangert i Örebro 16. til 18. september. Her møttes landslagene fra Norge, Sverige, Finland og Danmark til dyst. Og for alle som driver aktivt innen NBFs brukshundprøveprogram er dette årets høydepunkt. For å komme hit knives det tett gjennom året, man må først komme blandt de 15 beste for å komme med til NM, og deretter gjelder NM resultatet som et av de tre gjeldende resultatene man kan legge til grunn for uttaket. Norgesmesterne blir  automatisk tatt ut.

Nordisk Mesterskap er noe anderledes enn det vi kjenner fra vanlige NBF prøver. Mesterskapet  består av et eget program innen gruppene rundering, spor, rapport og forsvarshund. I tillegg stilles det lag i IPO programmet. IPO programmet gjennomføres som som normalt som en offisiell prøve på to dager, mens det nordiske programmet  som normalt sett gjennomføres på en dag med spor/feltsøk/lydighet eller rundering/feltsøk/lydighet har en annen variant her. Her er lydighetsøvelsene noe anderledes enn hva vi er vant til samt at verdien av de er lave, man gjennomfører lydigheten og feltsøket en gang i løpet av helgen mens spesialøvelsene spor/rundering gjennomføres begge dager og dermed får en stor verdi. Her skal brukshundegenskapene verdsettes på det høyeste.

I år stilte Norge med lag i rundering, spor og IPO.

Den norske delegasjonen besto av:

Dommere Nordisk program: Bjørnar Strand og Terje Pedersen.

Dommer IPO: Terje Hammerseng

Lagleder rundering/spor: Audun Gudbrandstuen/Jeanette Hatteberg

Deltagere:
IPO: Geir Fjeld med,

Rundering: Monica Tegler med Tunevannets Izi, Toril Pedersen med Tin Tin, Kim Leo Stagstad med Styx

Spor: Ingar Oliversen med Tunevannets Olli, Kari Hansen med Emma og Finn Hugo Øien med Rafter.

Torsdagen var det oppmøte for de norske lagene. Vi kom til Kilsbergen konferanse & hytter hvor vi ble innkvartert i hytter og rom i fine fasiliteter. Fredag ble avviklet med alt det praktiske, lagene og utøverne ble innregistrert, info ble delt ut, det ble tatt veterinærsjekk på hundene og hvert land fikk sin tilmålte tid til trening på banen. Dommerne hadde sine dommermøter hvor de neste dagenes program ble nøye gått igjennom og fortolkninger av regelverket ble diskutert.
Klokken 16:00 var det innmars for lagene og en offisiell åpning av mesterskapet før vi samlet oss til kamerataften og trekning. Jeg tror alle syntes det var veldig trivelig å ha denne kvelden sammen før det braket løs, og selv om noen virket helt uberørt mens andre bar tydelig preg av alvoret som ventet tror jeg alle kjente at det var noe ekstra. Etter trekningen trakk alle seg tilbake til hyttene for å sørge for de aller viktigste denne helgen, nemlig hundene.
Lørdagen startet med frokost kl. 06:00 før det var avreise ut til terrengene.

Sporlaget dag 1:
Sporgruppa skulle ha feltsøk først før de gikk til sporoppsøk og spor. Feltsøket var lagt mot en bratt skråning der 1/3 av feltet var rent gress og resten lå i skogen. Som vi vet frafør kan feltsøk som ligger på denne måten være en utfordring. Vinden som kommer ovenfra har en stygg tendens til å virvle inn i feltet skape turbulens, og selve lokaliseringen kan  ofte bli en utfordring. Vår første startende var årets Norgesmester i spor, Kari og Emma, dette burde være plankekjøring tenkte vi. Emma jobbet iherdig i feltet, men klarte ikke finne alle fire gjenstandene. Resultatet ble to gjenstander og 40 av 80 mulige poeng. Ingar og Olli var våre neste, så nå satset vi på at han skulle vise hvordan. Ingar og Olli har hatt en fantastisk sessong og kom på andre plass under spor NM, ble kåret til beste brukshund og i tillegg kapret de en tredje plass under The Challenge to uker tidligere. Og litt bedre gikk det, tre gjenstander og 58 poeng. Siste normann ute var veteranen Finn Hugo med Rafter. Finn Hugo og Rafter klarte tredje plass under NM og har vist mange gode feltsøk denne sessongen, så her hadde vi nytt håp. Men Rafter fant bare to gjenstander og fikk 40 poeng. Så etter feltsøk så ikke dette videre lovende ut.
Neste oppgave var sporoppsøk og spor.  Her dro vi til med bra resultater 
Kari startet med et flott sporoppsøk og fikk  karakter 9,5, og med en pinne i minus i sporet hadde de en ok dag 1. Finn Hugo og Rafter var noe mere uheldig på oppsøket og fikk bakspor, men med kun en pinne i minus hadde vi nok en ekvipasje med en bra første dag. Men her skulle Ingar og Olli vise hvem som var sjef. Et fantastisk sporoppsøk til en klar 10, fulgt av fullt hus i sporet satte dem i klar tet etter dag 1. Spennende 

Runderingslaget dag 1.
Runderingslaget startet dagen med nettopp rundering. Løypa var tøff med bratt skråning opp på den ene siden og bratt skråning ned på den andre siden. Dette ville kreve sin hund… Vår første ekvipasje var Kim Leo med Styx. Styx runderte veldig  fint men var uheldig og mistet en figurant. Karakter 6.
Neste ute for Norge var årets Norgesmester i rundering, Monica med Izi. Izi gikk en bra rundering, fant alle figurantene og fikk karakter 8,5. Dette lovet godt… Sist ute var Toril med Tin Tin. En ekvipasje som har gjort en kjempesessong med mange cert, leder årets brukshund, tredjeplass på NM og vinner av The Challenge. Tin Tin runderte fantastisk og fikk tilbakemelding fra dommerne om at dette var dagens vakreste rundering. MEN….. to figuranter hadde vasket seg uhyrelig godt for anledningen og ble ikke funnet. Karakter 0.
Etter dag 1 lå Mai Hallkvist  fra Sverige i ledelsen med Monica på andreplass kun 24 poeng bak. Muligheten lå i lufta….

IPO laget dag 1.
IPO laget skulle første dag gjennomføre spor. Våre norske ekvipasjer hadde unge hunder og var spente. Etter sporene var de ok fornøyde men mente de hadde mere inne. Her klarte Geir og Eros 92 poeng og Svenn Christer med Hero 94 poeng. Etter dag 1 lå de da på hhv. 6. og 5. plass.
Lørdagen ble det servert en bedre middag på banketten og rosende ord og utnevnelser ble som hør og bør foretatt. De norske som ble tildelt hederstegn under NoM var Bjørnar Strand, Monica Tegler og Audun Gudbrandstuen.
Kvelden ble nok ikke gammel før både deltagere og arrangør trakk seg tilbake for å gjøre seg klar til dag 2.

Sporlaget dag 2.
For sporlaget startet dagen med lydighet. De norske gjorde en bra figur og alle kom seg godt gjennom denne. Spenningen lå nå på dagens siste øvelser, sporoppsøk og spor.
Etter lydigheten ledet fremdeles Ingar og Olli. Så nå kunne de selv avgjøre… Først ute var Finn Hugo med Rafter. Kompasset var ikke helt tuna idag heller, så bakspor ble det igjen. Men etter nok et bra spor med kun en pinne i manko kunne Finn Hugo trekke pusten igjen og vite at de hadde gjort et bra mesterskap. Neste ute var Kari med Emma. Idag var Emma litt tregere på avtrekkeren og snudde ikke og gikk rett veg i sporet før det var meldt bakspor. Men med fullt spor kunne de også avslutte med vel viten om at de hadde gjennomført en bra konkurranse.
Så var det tid for Ingar og Olli…. skulle de klare dette? Ingar sa det så fint på morgenen, “no skal vi bare gjøre det vi kan”. Og det kunne de. Nok en gang gikk de til 10 i oppsøket og 10 i sporet som eneste ekvipasje under hele mesterskapet . Og vi kunne gratulere Ingar som Nordisk Mester i spor.

Runderingslaget dag 2.
Dag 2 startet med rundering. Først ute var Toril og Tin Tin. Skulle de klare å “reise kjærringa”?  Toril gikk nok til start med mange flere sommerfugler i magen enn normalt…
Men det gikk bare fint, alle figurantene ble fanget inn og karakter 8,5 ble gitt. “jeg sydde noe for tett for å sikre” sa Toril.  Og da hadde visst Tin Tin kikket litt på mor å lurt på om hun var helt med 
Neste man ut var Kim Leo med Styx. Kim og Styx gikk en nydelig rundering, fant alle figurantene og ble belønnet med karakter 9,25.
Sist ut var Monica med Izi. Mai fra sverige hadde gått nok en bra rundering og hentet 9,5 i karakter. Monica lå 24 poeng bak etter dag 1 og hadde presset på seg. Izi sviktet ikke og gikk en flott rundering til karakter 9,25. Men her gikk Monica 6 poeng til i minus og lå nå 30 poeng bak Mai før feltet.
Inne på stadionen sto vi andre å så på feltsøkene til runderingsgruppen. Og med rapport om at Mai gikk til 9,5 på runderingen var vi spente på hva de fikk til i feltet. Vi hadde ennå ikke hørt hva Monica fikk til. Mai fant bare to gjennstander i feltet, og da de fikk bare 20 poeng her. Og da vi fikk en telefon om at Monica hadde fått 9,25 i runderingen øynet vi muligheten. Etter lynrask og eksakt matte på høyt plan utført av undertegnede tross ondsinnet mobbing fra sidelinjen (Kari). Satt vi med svaret. Monica måtte ha mer enn 50 poeng i feltet for å slå Mai. Det ville si minimum karakter 6,5 (52p). Den som visste minst om mulighetene her var vel Monica som kom stressende rett fra runderingen og frem til feltsøket. Og da 5 nervepirrende minutter var gått og tre gjennstander funnet ventet vi spent på dommen fra dommerne. Karakter 7 ble gitt og dermed 56 poeng. Vi hadde Nordiske Mestere i både spor og rundering  Kari sådde fremdeles tvil om mine Nobelspris vinnende utregninger,  men heldigvis holdt disse helt inn.

IPO dag 2.
IPO gutta skulle idag gå lydighet og forsvarsarbeide. Tross noe lite erfaring på hundene gjorde de gode prøver. Geir og Eros gikk til 82 poeng på lydigheten og 93 poeng på forsvarsarbeidet. Svenn og Hero fikk 91 poeng på lydigheten og 91 poeng på forsvarsarbeidet.

Oppsummering
Når poengene ble summerte og listene kom viste det seg at det var flere oppturer. I sporgruppen kom Kari med Emma på bronseplassen og Norge klart å bli beste lag i sporgruppen. Og i runderingsgruppen kom Kim Leo med Styx på bronseplassen og også her klarte Norge å bli beste lag.

Norge fikk følgende plasseringer på NoM:

Rundering

Plass Navn
1. Monica Tegler med Tunevannets Izi
3. Kim Leo Stagstad med Cefeus Kaiser Styx
7. Toril Pedersen med NBcH TinTin

Spor

Plass Navn
1. Ingar Oliversen med Tunevannets Olli
3. Kari Hansen med SE SpCH Duckpond Wild Gold
10. Finn Hugo Øien med NBcH Hyper

IPO

Plass Navn
5. Svenn Christer Hauge med Hero Av Oddvarg
6. Geir Fjeld med Marschas Eros

Norsk lagplassering

Rundering Spor IPO
1. Norge 1. Norge 1. Sverige
2. Sverige 2. Danmark 2. Finland
3. Danmark 3. Sverige 3. Norge
4. Finland 4. Finland 4. Danmark

I 2012 vil Nordisk Mesterskap gå i Norge med  NBF og Voss Hundeklubb som arrangør.