NM 2011 – Referat

NM i brukshund 2011 på Klepp

Ifølge mytologien var gudinnen Frøya sine to katter så svære at de dro hennes vogn. Både gudinnen og kattene var fraværende på Frøylands idrettsforening sitt sportsanlegg som var base for NM i brukshund 2011. Det var nemlig hundene som rådde grunnen da Klepp Brukshundklubb arrangerte NM i 2011 12, 13. og 14. august. Logrende og ivrige firbeinte personligheter i samspill med sine eiere, møttes til dyst. Deltakerne og dommere kom med finvær til gode konkurransefasiliteter. Tidenes våteste Jær-sommer hadde heldigvis et pusterom disse augustdagene. Først ved premieutdelingen søndags ettermiddag kom regnet. Riktignok blåste det kraftig det meste av helgen, men vind er mer regelen enn unntaket her i Garborg-riket.

For de 30 ekvipasjene som stilte, begynte imidlertid forberedelsene allerede for et års tid siden. Det er nemlig slik at hver enkelt ekvipasje som ønsker å delta i Norgesmesterskapet, først må gjennom en omfattende kvalifiseringsprosess. Rundt om i hele landet avholdes det årlig et stort antall prøver. For kvalifiseringen til årets NM var det avholdt 110 stevner fordelt på 38 ulike avdelinger. Til sammen 52 ulike ekvipasjer i øverste og vanskeligste klasse, har gjennom året, knivet om de ettertraktede 15 posisjonene i hver disiplin (spor og rundering). Det er sammenlagt poengsum for de tre beste stevnene som til slutt avgjør rangeringen. Tar en dette med i betraktning, er det allerede en liten seier å få mulighet til å stille på startstreken.

Det er også hyggelig å se at dette er et prøveprogram som er egnet for alle hunder som besitter visse bruksegenskaper, enten den er stor eller liten. Hele 8 ulike raser var representert ved årets NM.

Fredag 12. august braket det løs. Alle deltakere, dommere og funksjonærer samlet seg på Frøyland fotballbane for å overvære ”testhund” i lydighetsdelen. Hensikten med ”testhund” er egentlig todelt; Dommerne for sin del, skal få kalibrert seg og diskutert prinsipielle kriterier for bedømmingen, mens deltakerne skal få se hvordan programmet er lagt opp. I år var det spesielt ”fri-ved-foten” programmet som vakte oppsikt med enormt mange vendinger, temposkifter og holter.

Da dette var unnagjort, trakk alle inn i idrettshuset på Frøyland. Ordføreren i Klepp kommune hadde også tatt turen til arrangementet for å foreta den formelle åpningen av Norgesmesterskapet.
Utpå kvelden var det kamerataften med mat og drikke og sosialt samvær. Denne ble avsluttet med at de ekvipasjene som skulle stille i rundering neste dag, trakk startrekkefølge. Dette høres kanskje ut som en formalitet, men allerede her kan en merke at deltakerne begynner å bli noe anspent. Det er nemlig slik at trekning av startnummer er avgjørende for hvilken øvelse du starter med, og her har nok hver ekvipasje sine preferanser.

På lørdagen skulle deltakerne deles i tre grupper, hvorav noen skulle starte med lydighet, andre med feltsøk, mens atter andre skulle begynne med rundering – alt i henhold til den startrekkefølgende de hadde trukket dagen før.
Hver øvelse bedømmes av to dommere for å få en mest mulig korrekt karakterangivelse. I tillegg er det en overdommer som har et overordnet ansvar for de avgjørelser som foretas i løpet av Norgesmesterskapet. Det var i alt 7 dommere i sving. Disse var:

  • Harald Grøndahl (overdommer)
  • Knut Oskarsen
  • Ronny Iversen
  • Åge Bergmo
  • Geir Kildebo
  • Arvid Strømsvik
  • Tor Tetli

Utfordringene med et brukshundstevne er at hovedøvelsene foregår ute i terrenget og følgelig i varierende grad er publikumsvennlige. Imidlertid hadde arrangørene lagt vekt på at det skulle være mulig å følge med så godt det lot seg gjøre på det som foregikk. Lydighetsdelen ble foretatt på et stadionanlegg med overbygget tribune. Feltsøkområdet var i gangavstand fra stadion og for skuelystne var veien merket helt frem. Også i rundering var det mulig å være tilskuer etter avtale med arrangør.

Det sosiale rundt stevnet er og viktig, og ved kiosken som solgte ”godbiter”, kunne deltakere og publikum få oppdaterte resultater etter hvert som ekvipasjene gjorde seg ferdig i sine forskjellige øvelser.

For noen av ekvipasjene startet lørdagen med skogsøvelsen rundering. I årets NM valgte dommerne å plassere figurantene på en særdeles utfordrende måte. I den 400 meter lange løypen var første figurant plassert etter hele 350 meter fra start. Her var det ikke bare plassert én figurant på venstre side, men TO på linje ut fra hverandre, én omtrent 10 meter fra midtaksen og én på ytre grense som er 50 meter. Deretter fulgte siste figurant etter ca 380 meter, også denne på venstre side i en yttersving.

En slik plassering kan gi ulike utfordringer. For det første må hund og hundefører gjennom nesten hele løypen uten å få funn. Dette kan slite på enkelte hunder og kan dessuten være en mental utfordring for hundefører som lett kan ”gå i fellen” og tro at han/hun har mistet figuranter. To figuranter på linje utenfor hverandre kan resultere i at hundefører velger å gå videre i løypen etter bare å ha funnet den ene. Dette fordi man kan bli fristet til å tro at området allerede er tilstrekkelig gjennomsøkt.

Utformingen av løypen skulle vise seg å gi store variasjoner for prestasjonene. Imidlertid var det noen som mestret utfordringen med bravur. Monica Tegler med Izi ble aller best med karakter 9,5 (av 10), tett etterfulgt av Toril Pedersen med Tin Tin og Kim Leo med Cefeus Kaiser Styx som begge oppnådde karakter 9,25.

Feltsøket var begge dagene plassert i et lett oppadstigende skogsterreng, slik at det skulle være lett både for tilskuere, dommere og deltakere å følge hundene mens de lette fram objektene som var lagt ut på det cirka 50m X 50m store feltet.

Imidlertid viste det seg – noe uforklarlig -, å være et svært utfordrende felt i årets NM. De fleste ekvipasjene måtte benytte hele maksimumstiden (5 minutter), uten å ha funnet alle 4 gjenstander. De som stod igjen med det beste feltet, var Bjørnar Strand med Axxe som fant alle gjenstandene og fikk karakter 9,5. Monica og Izi var nest best med karakteren 8.

En av de tingene som gjør brukshundarbeid både inspirerende og utfordrende, er at det ikke bare er tilstrekkelig med gode søksøvelser for å nå helt til topps. Hundene må også beherske et krevende lydighetsprogram som nesten teller halvparten av oppnåelig poengsum.

Med NM-nerver og flere tilskuere enn vanlig, er det ikke lett å prestere optimalt, men som vanlig var det mye flott lydighet å skue. Aller best ble Hege Bakke med Yatzy som oppnådde 272,5 poeng av 300 mulige. Monica og Izi kom hakk i hæl, kun 2 små poeng bak.

Etter en innsatsrik dag, var årets første Norgesmester kåret i rundering:

Monica og Izi vant med en fantastisk poengsum.

Hege og Yatzy ble nummer 2 og Toril og Tin Tin nummer 3. Gratulerer!!!

Fullstendig oversikt over plassering og poengsummer finner du i tabellen nedenfor:

Plass: Hundefører: Hundend navn: Poeng: Poeng: Sum:
Lydighet
(max 300)
Spes. øv.
(max 350)
Totalt:
1 Monica Tegler Tunevannets Izi 270,50 323,50 594,00
2 Hege Schea Bakke Ytrelia’s Yatzy 272,50 294,00 566,50
3 Toril V. Pedersen Tin Tin 236,75 298,25 535,00
4 Kim Leo Stagsted Cefeus Kaiser Styx 223,75 298,25 522,00
5 Ingar Oliversen Tunevannets Olli 241,50 232,50 474,00
6 Turid Stavn Somollis Gulli 242,00 224,75 466,75
7 Carina Tollefsen Nanduhria’s Caranthir 164,00 291,00 455,00
8 Bjørnar Strand XO Axxe 229,00 216,50 445,50
9 Hilde Nordli Grejaskogens Ayzo 222,25 196,75 419,00
10 Robert Poosz Knertebo’s Haico 207,25 210,25 417,50
11 Jane Pedersen Alex Trassento 257,50 145,00 402,50
12 Per Arne Bakke Breakpoint’s Harley of Okey 205,75 152,25 358,00
13 Erling Aarbakke Kjekkas 208,50 145,00 353,50
14 Finn Hugo Øien Hyper 258,00 43,50 301,50
15 Bjørn Olsen Åbogården’s I-Chica 156,25 30,00 186,25

Lørdagen ble avsluttet med bankett og representanter fra NBF delte ut NBFs ærespriser:

  • Ordenen ”Brukshunden” som gikk til Toril Vatn Pedersen og Lidvard Auflem
  • NBFs hederstegn gikk til Ellen Felker, Kurt Selland og Bjørn Flikke

Æresprisene går til personer som har gjort en innsats for å fremme brukshundsporten. Takk for innsatsen, vi trenger dere!

Søndagen startet grytidlig og allerede i 8-tiden stod første ekvipasje klar til å gå spor.

Årets sporingsøvelse var spredt til to nærliggende terreng som var en kortere kjøretur borte fra ”arenaen”. Kraftig vind og uvant terreng gjorde øvelsen vanskelig for trente hundeneser. I Rogaland er dessuten en av utfordringene på denne tiden av året at det kryr av sopp-plukkere stort sett i alle områder som ikke benyttes som beitemark for sauer og kyr. Sporleggerne som hadde vært i gang siden kl. 06.00, gjorde en kjempeinnsats for å guide turgåere utenom sporområdene i den grad dette lot seg gjøre.

Da sporøvelsen var ferdig, hadde Teres Aasbø med Aisha tatt ledelsen med karakter 9 i sporoppsøk og ”fullt hus” i spor, noe som gir en total poengsum på 282 av 290 mulige poeng. Kari Hansen med Duckpond Wild Gold og Ingar Oliversen med Olli fulgte tett etter, med 261 poeng hver.

Det var nok en gang flere ekvipasjer som slet med å finne alle gjenstander innen oppsatt tid. Ingar Oliversen med Olli hadde dagens beste feltsøk med karakter 9 og Monica Tegler med Izi var nest best med 7,75.

Som tidligere nevnt er ingenting avgjort før ufattelig viktige poeng er fordelt i lydighetsdelen av Norgesmesterskapet. Denne dagen var det ingen som kunne matche nivået til Monica Tegler og Izi som oppnådde en fantastisk poengsum på 279 poeng. Kari Hansen med Duckpond Wild Gold var heller ikke langt bak med sine 266,5 poeng og Finn Hugo Øien med Hyper var kloss innpå dem igjen med 263 poeng.

Nok en Norgesmester var kåret, men denne gangen i spor: Kari Hansen med Duckpond Wild Gold vant, Ingar Oliversen med Tunevannets Olli kom på andreplass og Finn Hugo Øien med Hyper kom på tredje. Fantastisk, – og enda en stor gratulasjon!

Norgesmester: Kari Hansen m/Duckpond Wild Gold

Nr. 2: Ingar Oliversen m/Tunevannets Olli

Nr. 3: Finn Hugo Øien m/Hyper

Fullstendig oversikt over plassering og poengsummer finner du i tabellen nedenfor:

Plass: Hundefører: Hundend navn: Poeng: Poeng: Sum:
Lydighet
(max 300)
Spes. øv.
(max 350)
Totalt:
1 Kari Hansen Duckpond Wild Gold 266,50 306,00 572,50
2 Ingar Oliversen Tunevannets Olli 246,75 315,00 561,75
3 Finn Hugo Øien Hyper 263,00 285,00 548,00
4 Jeanette Hatteberg Deepeyes Talia al Ghul I 251,50 284,00 535,50
5 Terese Aasbø Jernskogen’s Aisha 217,75 282,00 499,75
6 Bjørnar Strand XO Axxe 221,75 275,50 497,25
7 Line Moen Sort Guld Beira Mar 238,25 253,00 491,25
8 Gunhild Eriksen Ariens Y-Cross 228,00 243,00 471,00
9 Liv R. Lund Zagal’s G-Zaga 225,00 228,00 453,00
10 Monica Tegler Tunevannets Izi 279,00 90,50 369,50
11 Hilde Nordli Grejaskogens Ayzo 261,25 93,00 354,25
12 Toril V. Pedersen Tin Tin 238,75 85,00 323,75
13 Marit Brevik Zagals Gere 221,50 99,50 321,00
14 Anita Katarina Johansen Ulvemors IV Silver Scorpio 232,00 43,50 275,50
15 Turid Stavn Somollis Gulli 215,75 43,50 259,25

Som en fast del av årlig Norgesmesterskap, ble NMs beste brukshund kåret. Denne prisen går til den ekvipasjen som stiller begge dagene og er best sammenlagt i bruksøvelsene. I år var det Ingar Oliversen med Olli som tok denne gjeve prisen med seg hjem. Gratulerer!

Nytt av året var også bestemannspremier for beste rundering, beste spor, beste felt (begge dager), beste lydighet (også begge dager) og beste nykommer. Nedenfor kan dere se hvem som stakk av med disse premiene. Gratulerer alle sammen!

En rekke medlemmer av Klepp Brukshundklubb og også andre medhjelpere har vært med på å gjennomføre og tilrettelegge stevnet på best mulig måte.

Så gjenstår bare for NBF og Klepp Brukshundklubb å rette en enorm takk til dommerne som virkelig stod på gjennom en svært så hektisk helg, og ikke minst må det rettes en takk til alle deltakere for den entusiasme og sportsånd som fremvises. Dere er fantastiske idrettsutøvere og ikke minst fantastiske representanter for brukshundsporten.

Gratulerer!!!

Rundering:

Spor:

 

Norgesmester: Monica Tegler m/Tunevannets Izi

Nr. 2: Hege Schea Bakke m/Ytrelia’s Yatzy

Nr. 3: Toril V. Pedersen m/Tin Tin

Norgesmester: Kari Hansen m/Duckpond Wild Gold

Nr. 2: Ingar Oliversen m/Tunevannets Olli

Nr. 3: Finn Hugo Øien m/Hyper

Beste brukshund NM 2011: Ingar Oliversen m/Tunevannets Olli
Beste rundering: Monica Tegler m/Tunevannets Izi Beste spor: Terese Aasbø m/Jernskogen’s Aisha
   
Beste lydighet i NM rundering: Hege Schea Bakke m/Ytrelia’s Yatzy Beste lydighet i NM spor: Monica Tegler m/Tunevannets Izi
Beste felt i NM rundering: Bjørnar Strand m/XO Axxe Beste felt i NM spor: Ingar Oliversen m/Tunevannets Olli
Beste NM debutanter 2011 hhv. rundering og spor: Monica Tegler m/Tunevannets Izi og Jeanette Hatteberg mDeepeyes Talia al Ghul I