2011 – Sølenkurset – referat

Brukshundsporten på vei opp.

Andre uka i juli var det nok en gang duket for NBF sitt brukshundkurs med innkvartering på Sølenstua Camping, ett flott sted med tanke på hundetrening. Her er alt lagt til rette for hundefolk med ett stort treningsområde der hundene kan være løse, en fantastisk lydighetsbane og hytter der hundene ved behov kan være med inn. Ønsker man å være med på Sølen uten å trene hund, byr naturen på flott turterreng og ett utall fiskemuligheter i umiddelbar nærhet til Campingplassen.
Interessen for årets kurs har vært stor, og viser at brukshundsporten virkelig er på tur opp. I år var det alt 9 lag fordelt på 3 runderingslag, 1 sporlag, 2 kombinasjonslag spor/rundering, 1 lydighet/feltsøklag, og 2 rekruttlag som i tilegg til uka på Sølen har flere samlinger gjennom året.

Litt om NBF:
Norsk Brukshundsports Forbund ble stiftet 7. februar 1965 under navnet Norske Tjenestehundklubbers Forbund (NTF). I 1989 skiftet Forbundet navn til Norsk Hundesports Forbund (NHF), og i 1990 fikk Forbundet det navnet det har i dag, Norsk Brukshundsports Forbund (NBF).
Norsk brukshundsport forbund (NBF) samarbeider med NKK, og har som formål å fremme brukshundsporten i Norge og internasjonalt. NBF er en sammenslutning av klubber som utøver brukshundsport. Alle norske klubber som har brukshundsport i sine aktivitetstilbud kan opptas som medlemmer.
Nbf arrangerer hvert år Norgesmesterskapet for brukshunder, der det blir kåret en Norgesmester i hver av grenene spor og rundering. Nordisk Mesterskap for brukshunder arrangeres mellom de fire nordiske land, Danmark – Finland – Sverige og Norge . Hovedøvelsene i NoM er Spor – Rundering – Rapport – Forsvarshund og IPO. Siden 2009 har NBF også arrangert et Åpent Mesterskap kalt “The Challenge” der utøvere fra politiet, forsvaret, redningshund, og sivile brukshundprøveprogram norden kan møtes for å måle krefter. Her står søksøvelsene desidert i sentrum og programmet har en vanskelighetsgrad langt utover det normale.
NBF har også ett rekruttprosjekt, der utøvere som viser stor interesse for brukshundsporten kan melde seg på. Disse ekvipasjene følges tett av dyktige instruktører gjennom ett helt år, og det langsiktige målet til disse er å få opprykk til A, samt kvalifisere seg til NM.  Årets rekrutter har 3 helgesamlinger  samt en uke på Sølenkurset.

Instruktørene
Instruktørene er forespurt ut i fra hundekunnskap og ikke minst stor interesser for brukshundsporten, og de alle fleste konkurrerer på høyt nivå med egne hunder. At de setter av en hel uke av ferien sin for å formidle sin kunnskap, sier noe om engasjementet disse har når det gjelder brukshund. Disse har en stor del av æren for at årets kurs ble så vellykket som det ble!
Årets instruktører var: Finn Hugo Øien, Rolf Von Krogh, Mette Madsen Falck, Hilde Nordli, Nina Kroken, Elisabeth Østbakken, Kari Anne Lier Hansen, instruktører på årets rekruttlag var: Per Arne Bakke og Helge Omnes.

Hvem kan delta på kurs?
Alle!! Det er stor spredning både når det gjelder raser og erfaring hos kursdeltagerne. Enkelte skal finpusse formen til NM i bruks, og enkelte har aldri vært borti spor/rundering før, men er nysgjerrig på denne fantastiske måten å sysselsette sin firbente venn på. I år var det i alt 21 raser representert på kurset, og alle drar hjem med mer kunnskap og forhåpentlig stor lyst til å fortsette med brukshundtrening.

I løpet av uka fikk deltagerne også sett demo på ferdig runderingsøvelse, og hvilken lydighetsøvelser man må kunne for å starte laveste klasse (D) og i høyeste klasse (A). Mange ønsker jo etter hvert å konkurrere med hunden sin, og da er det kjekt å se hvordan det ”ferdige” resultatet skal se ut.
Det er også lagt opp til litt felles sosialt på kveldstid, og det ble en lang og hard kamp da årets lag i Kubb skulle kåres. Lørdag ettermiddag var det hundesprint, og årets raskeste hund ble en Border Collie.  Kurset ble avsluttet lørdag kveld med god middag, utdeling av kursbevis og diverse underholdning.
Vil også rette en stor takk til: Jahros hund, Canis, Tam Lade, Mera Dog, Hund som Hobby og Zoo Partner AS i Trondheim  for sponsing av flotte premier til utlodning!

Bilder finnes under «Galleri»

Bjørnar Strand & Irene Hegerberg